🇪🇺9 mai este Ziua Europei, o zi ce sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data este legată de anul 1950, când, la 9 mai, Robert Schuman (ministrul de Externe francez) a lansat un plan prin care a propus plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, cu scopul de a evita astfel izbucnirea unui nou conflict militar în Europa. Propunerea, cunoscută și sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi o piatră de temelie a Uniunii Europene de azi.
9 mai este și Ziua Victoriei. În 1945, Coaliția Națiunilor Unite (sau „Aliaţii”) a învins Germania nazistă, punându-se capăt celui de-al doilea război mondial în Europa.

🇹🇩 9 Mai, pentru noi, pentru români, mai are și o altă însemnătate. În 9 mai 1877, în Parlamentul de la București, ministrul de externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara independența țării față de Imperiul Otoman, independență care avea să fie câștigată pe câmpul de luptă în acel an și recunoscută la nivel internațional un an mai târziu, la Congresul de la Berlin.
Evenimentul a fost marcat în școala noastră prin participarea la concursul național Euroquiz faza județeană, jocuri și concursuri pentru a cunoașterea datelor importante în istoria Uniunii Europene și geografia Europei, tururi virtuale ale Parlamentului European, participarea on-line la sesiuni de dezbateri, vizionare de film.
La mulți ani, Europa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>